Zbigniew Kotecki

zbigniew-kotecki

Reżyser, operator obrazu, scenarzysta, fotografik.
Od roku 1980 współpracuje z TV Studiem Filmów Animowanych w PoznaniuAutor i współautor realizacji plastycznych, opracowań literackich oraz fotograficznych.
Tworzy i realizuje także programy dziecięce dla Programu 1 TVP S.A.

2008 – Doktorat w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej, Łódź
1979 – Absolwent, Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna, Łódź

2005 – 2006 Realizuje cykle fotograficzne poświęcone łódzkiej architekturze, uczestniczy w zbiorowych wystawach fotograficznych, publikuje swoje fotografie w autorskich albumach fotograficznych.

2008.12.09: SREBRNY MEDAL „ZASŁUŻONY DLA KULTURY GLORIA ARTIS”, przyznany przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Rzeczypospolitej Polskiej wręczony w dniu 27.05.2009

Gloria Artis awers Gloria Artis rewers

Jacek Adamczak i Zbigniew Kotecki

Od roku 1991, wielokrotne emisje filmów zrealizowanych dla TV SFA w Programie 1, TVP Polonia, TVP Kultura;

Cykl Miniatury filmowe do muzyki klasycznej, został sprzedany m. in. do: Szwecji (kilkakrotnie), Meksyku, Japonii (3x), Hiszpanii (4x), Wielkiej Brytanii, Szwajcarii, Korei (kilkakrotnie), Chorwacji, Słowenii, Norwegii, Finlandii (2x), Iranu, Kuwejtu, Bośni i Hercegowiny, Rosji (2x), Chin (3x; także 2x DVD), USA, Tajwanu, Brazylii, Portugalii, RPA, Kanady, Francji (2x), Niemiec, Costa Rica, Czech, Rumunii, Grecji, na Cypr, Węgry (2x), Litwę i Tajwan (kilkakrotnie).

Seria filmów animowanych dla dzieci pt. Baśnie i bajki polskie, została sprzedana m.in. do: Słowenia, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Serbia, Montenegro, Kosowo, Malta, Algieria, Maroko, Tunezja, Libia, Egipt, Sudan, Jemen, Liban, Syria, Jordania, Kuwejt, Irak, Bahrain, Katar, Arabia Saudyjska, Oman, Pakistan, Cypr, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Hiszpania, Finlandia, Iran, Brazylia, Argentyna, Włochy, Watykan, Republika San Marino, Monako, Szwajcaria (część włoskojęzyczna), Portugalia, Wielka Brytania.

Seria Baśnie i bajki polskie, ukazała się dwukrotnie w Polsce na DVD (2006, 2008)

2004 – Wydanie cyklu Miniatury filmowe do muzyki klasycznej, na DVD w Chinach (Vol. 1 pt. Refined Opusculum from Vienna Woods)

Filmografia – reżyseria:

2004 – DWANAŚCIE MIESIĘCY z serii Baśnie i bajki polskie / 13′
Reżyseria, współ-scenarzysta, dekoracje, zdjęcia i grafika 3D
Produkcja: TV Studio Filmów Animowanych dla TVP S.A.

1999 – O NAJWIĘKSZEJ KŁÓTNI z cyklu 14 bajek z królestwa Lailonii Leszka Kołakowskiego / 18′
Reżyseria, zdjęcia
Produkcja: TV Studio Filmów Animowanych – TVP S.A.

1995 – GROŹNY OLBRZYM odcinek z serii Mordziaki / 23′
Reżyseria, zdjęcia
Produkcja: Studio Filmowe SE-MA-FOR, Łódź

1991 – DIVERTIMENTO PRESTO z cyklu Miniatury filmowe do muzyki klasycznej
Reżyseria, scenariusz, plastyka, animacja, zdjęcia
Produkcja: TV Studio Filmów Animowanych – TVP S.A.

1989 – COLLAGE PĘDZLEM MALOWANY
Debiut reżyserski
Scenariusz, reżyseria, opracowanie plastyczne, zdjęcia specjalne
Produkcja: Studio Filmowe SE-MA-FOR, Łódź

1978 – JAK TO JEST
Współpraca reżyserska

Filmografia – zdjęcia:

2002 – LIDER dokument
Zdjęcia

PORUCZNIK POGONOWSKI dokument
Zdjęcia

CMENTARZ ORLĄT LWOWSKICH dokument
Zdjęcia

2001 – EDEN
Zdjęcia do pełnego metrażu i serialu

1999 – O ZABAWKACH DLA DZIECI z cyklu 14 bajek z królestwa Lailonii Leszka Kołakowskiego / 14′
Zdjęcia
Produkcja: TV Studio Filmów Animowanych – TVP S.A.

1998 – RÓŻANY OGRÓD – dokument
Zdjęcia

GRA Z WIN-em – dokument
Zdjęcia

1997 – SKRADZIONA NADZIEJA – dokument
Zdjęcia

1995 – JESIEŃ z cyklu Miniatury filmowe do muzyki klasycznej
Zdjęcia
Produkcja: TV Studio Filmów Animowanych – TVP S.A.

MAGRITTE z cyklu Impresje
Zdjęcia
Produkcja: TV Studio Filmów Animowanych – TVP S.A.

PRZYGODY KACZORKA FELUSIA
Zdjęcia do serialu telewizyjnego

1994 – MARC CHAGALL z cyklu Impresje
Zdjęcia specjalne
Produkcja: TV Studio Filmów Animowanych – TVP S.A.

1993 – 1995 – MORDZIAKI
Zdjęcia do serialu telewizyjnego

LOT TRZMIELA z cyklu Miniatury filmowe do muzyki klasycznej
Zdjęcia
Produkcja: TV Studio Filmów Animowanych – TVP S.A.

KLUCZ
Scenariusz, zdjęcia

1992 – DIM
Zdjęcia

V SONATA C-DUR z cyklu Miniatury filmowe do muzyki klasycznej
Zdjęcia
Produkcja: TV Studio Filmów Animowanych – TVP S.A.

1991 – CZARODZIEJSKI FLET z cyklu Miniatury filmowe do muzyki klasycznej
Zdjęcia
Produkcja: TV Studio Filmów Animowanych – TVP S.A.

1990 – ZIMA z cyklu Miniatury filmowe do muzyki klasycznej
Zdjęcia
Produkcja: TV Studio Filmów Animowanych – TVP S.A.

1988 – EPIZOD
Zdjęcia

KONSTRUKCJA W PROCESIE
Zdjęcia

1987 – POLSKA NIKE
Zdjęcia specjalne

ZDARZENIE
Zdjęcia, współpraca przy oprawie plastycznej

1986 – OBROTY GODZIN, dokument
Zdjęcia

1984 – U PROGU MACIERZYŃSTWA
Zdjęcia

NA DNIE SZAFY
Zdjęcia

KATAR
Zdjęcia

1983 – FATAMORGANA II
Zdjęcia

1982 – LEŚNE SKRZATY I KACZOREK FELUŚ
Zdjęcia

BLOK
Zdjęcia

PO SZÓSTEJ PODNOSI SIĘ WIERZBÓWKA, dokument
Zdjęcia

1981 – PIĘŚĆ
Zdjęcia

KAPELA OŚWIĘCIMSKA – dokument
Zdjęcia

1980 – ŁÓDŹ 1905 ROKU
Zdjęcia

1979 – MUZYKANCI OD MARCHLEWSKIEGO
Debiut operatorski, zdjęcia

Ważniejsze albumy fotograficzne:

MAGIC PLACES
PORTRET MIASTA /album zbiorowy/
TOWN – Z MIASTA ŁODZI
1988 -Francuskie stypendium (Ministre De Affaires Etrangeres).
1982 – Wytwórnia Filmów Oświatowych w Łodzi.
1980 -1999 Operator obrazu i reżyser związany ze Studiem Filmowym SEMAFOR w Łodzi. Jako operator, bierze udział w większości realizowanych w tym czasie filmów, m. in. w reżyserii Hieronima Neumanna, Daniela Szczechury, Jacka Kopczyńskiego, Marka Skrobeckiego.
1979 – 1980 Operator obrazu w Telewizji Polskiej – Oddział w Poznaniu.

Praca dydaktyczna:
2008 – Zajęcia z podstaw sztuki operatorskiej w Polsko – Japońskiej Wyższej Szkole Technik Komputerowych w Warszawie.
2005 – Współpracuje z Wyższą Szkołą Sztuki Projektowania na Wydziale Filmu i Fotografii – prowadzi zajęcia z animacji oraz fotografii.
2004 – Zajęcia poświęcone grafice i animacji komputerowej na wydziale informatyki Bielskiej Wyższej Szkoły Biznesu i Informatyki im J. Tyszkiewicza.
2000 – 2003 – Wykładowca z zakresu zagadnień sztuki operatorskiej i fotografii w Wielkopolskiej Szkole Radia i Telewizji w Poznaniu.

Zasłużony Działacz Kultury Nr legitymacji 2192-11-88 – odznaczenie nadane przez Ministra Kultury i Sztuki, Warszawa / 15.11.1988

Nagrody i wyróżnienia:

GŁÓWNA NAGRODA, za walory artystyczne, wspaniałą plastykę oraz walory moralne i niebanalną personifikację postaci Miesięcy w filmie Dwanaście miesięcy,  IV Europejski Festiwal Filmowy Integracja ja i ty – Bajka, Koszalin / 13-16.09.2007

WYRÓŻNIENIE ZBIOROWE – LIST GRATULACYJNY, PREZYDENTA MIASTA POZNANIA przekazany z okazji jubileuszu 110-lecia pierwszej projekcji filmowej w Poznaniu: Najwyższej próby dokonania artystyczne Telewizyjnego Studia Filmów Animowanych [tu: filmy w reżyserii lub zdjęciach Zbigniewa Koteckiego] przynoszą zasłużoną sławę twórcom filmów, a dla Miasta Poznania są świetną promocją. Dziękując za to wszystko, raz jeszcze z serca gratuluję., Poznań / 27.12.2006

NAGRODA PLATINUM REMI dla filmu Dwanaście miesięcy, w kategorii filmów animowanych dla dzieci, The 39th Annual WorldFest-Houston International Film Festival, Houston, USA / 30. 04. 2006

I NAGRODA Stowarzyszenia Filmowców Polskich dla najlepszego polskiego filmu animowanego dla dzieci za film Dwanaście miesięcy, 23 Międzynarodowy Festiwal Filmów Młodego Widza Ale Kino! w Poznaniu / 2005

NAGRODA JURY DZIECIĘCEGO za najlepszy film animowany przeglądu Stowarzyszenia Filmowców – Polskich 55 lat polskiej animacji dla dzieci – dla filmu O największej kłótni,  22 Międzynarodowy Festiwal Filmów Młodego Widza Ale Kino!, Poznań / 2004

I MIEJSCE W KATEGORII FILMU KRÓTKOMETRAŻOWEGO za film Dwanaście miesięcy, Widownia Dziecięca, I Przegląd Filmów Dziecięcych w ramach XXIX Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych, Gdynia / 2004

ZŁOTA KRESKA dla najlepszego filmu animowanego Dwanaście miesięcy,  X Ogólnopolski Festiwal Autorskich Filmów Animowanych OFAFA’2004, Kraków / 2004

ZŁOTA KRESKA – NAGRODA ZBIOROWA dla TV Studia Filmów Animowanych w Poznaniu [tu: filmy w reżyserii i zdjęciach Zbigniewa Koteckiego] za wielki wkład i rozwój polskiego filmu animowanego, który przyniósł nieskończoną ilość sukcesów polskiej sztuce filmowej, Komitet Organizacyjny oraz Jury, VI Ogólnopolski Festiwal Autorskich Filmów Animowanych OFAFA’2000, Kraków / 2000

DYPLOM UZNANIA za realizację filmu O największej kłótni, 10th Cairo International Children Film Festival, Kair, Egipt /2000

II NAGRODA GŁÓWNA dla reżysera filmu O największej kłótni, Zbigniewa Koteckiego,  I Biesiada z Filmem Dokumentalnym i Animowanym DAF 2000, Szczecin, Polska / 2000

NAGRODA POZNAŃSKIE SREBRNE KOZIOŁKI dla najlepszego filmu animowanego  O największej kłótni, Konkurs Krajowy,  XVIII Międzynarodowy Festiwal Filmów dla Dzieci Ale Kino!, Poznań / 2000

NAGRODA POZNAŃSKIE KOZIOŁKI dla autora najlepszego opracowania plastycznego w filmie animowanym „O największej kłótni” – Maria Balcerek ,  Konkurs Krajowy, XVIII Międzynarodowy Festiwau Filmów dla Dzieci Ale Kino!, Poznań / 2000

NAGRODA POZNAŃSKIE KOZIOŁKI za animację do filmu O największej kłótni – Krzysztof Brzozowski, Adam Wyrwas, Konkurs Krajowy, XVIII Międzynarodowy Festiwal Filmów dla Dzieci Ale Kino!, Poznań / 2000

NAGRODA POZNAŃSKIE KOZIOŁKI za muzykę do filmu O największej kłótni – Marcin Pospieszalski, Konkurs Krajowy, XVIII Międzynarodowy Festiwal Filmów dla Dzieci Ale Kino!, Poznań / 2000

NAGRODA POZNAŃSKIE KOZIOŁKI dla autora najlepszego opracowania plastycznego w filmie animowanym O największej kłótni – Maria Balcerek, Konkurs Międzynarodowy, XVIII Międzynarodowy Festiwal Filmów dla Dzieci Ale Kino!, Poznań / 2000

WYRÓŻNIENIE MARCINEK za reżyserię filmu O największej kłótni – Zbigniew Kotecki, Jury Dziecięce Konkursu Krajowego, XVIII Międzynarodowy Festiwal Filmów dla Dzieci Ale Kino!, Poznań / 2000

WYRÓŻNIENIE MARCINEK za opracowanie plastyczne filmu O największej kłótni – Maria Balcerek, Jury Dziecięce Konkursu Krajowego, XVIII Międzynarodowy Festiwal Filmów dla Dzieci Ale Kino!, Poznań / 2000

WYRÓŻNIENIE MARCINEK dla filmu O największej kłótni, Jury Dziecięce, Konkurs Międzynarodowy, XVIII Międzynarodowy Festiwal Filmów dla Dzieci Ale Kino!, Poznań / 2000

DRUGA NAGRODA w kategorii filmów animowanych dla filmu O największej kłótni, Millenium Film Festival of Fine Arts, Szolnok, Węgry / 2000

NAGRODA GŁÓWNA za najlepszy film animowany O największej kłótni, 5th International Short Film Festiwal, Siena, Włochy / 2000

SREBRNA KRESKA za szczególne walory artystyczne dla filmu O największej kłótni„,  VI Ogólnopolski Festiwal Autorskich Filmów Animowanych OFAFA’2000, Kraków / 2000

ZŁOTA KRESKA – NAGRODA ZBIOROWA dla TV Studia Filmów Animowanych w Poznaniu [tu: filmy w reżyserii Zbigniewa Koteckiego] za wielki wkład i rozwój polskiego filmu animowanego, który przyniósł nieskończoną ilość sukcesów polskiej sztuce filmowej, VI Ogólnopolski Festiwal Autorskich Filmów Animowanych OFAFA’2000, Kraków / 2000

NAGRODA PRASOWA – MOJE OSCARY przyznana przez Prof. Marka Hendrykowskiego: [Jan Zamojski (scenarzysta), Zbigniew Kotecki (reżyser, autor zdjęć) i Ewa Sobolewska (kierownik produkcji) za film O największej kłótni (wg przypowieści z cyklu Bajki z królestwa Lailonii dla dużych i małych Leszka Kołakowskiego zrealizowany w Telewizyjnym Studiu Filmów Animowanych w Poznaniu] /1999

DYPLOM HONOROWY – NAGRODA ZBIOROWA dla TV Studia Filmów Animowanych [tu: filmy w reżyserii Zbigniewa Koteckiego] za zestaw filmów do muzyki klasycznej, Międzynarodowe Biennale Filmów Animowanych BAB’99, Bratysława, Słowacja / 1999

NAGRODA PRASOWA – MOJE OSCARY – NAGRODA ZBIOROWA, przyznana przez Prof. Marka Hendrykowskiego: Chciałbym w tym roku wyróżnić Telewizyjne Studio Filmów Animowanych w Poznaniu [tu: filmy w reżyserii i zdjęciach Zbigniewa Koteckiego] za znakomity zestaw animowanych teledysków do muzyki poważnej, zrealizowanych w najrozmaitszych, często nowatorskich, technikach, Poznań / 1994

DYPLOM HONOROWY – NAGRODA ZBIOROWA dla TV Studia Filmów Animowanych za serial popularyzujący muzykę klasyczną [tu: filmy w reżyserii oraz ze zdjęciami Zbigniewa Koteckiego],  XII Ogólnopolski Festiwal Filmów dla Dzieci i Młodzieży, Poznań, Polska /1992

NAGRODA ZA ANIMACJĘ w filmie Divertimento Presto, za rok 1991,  Stowarzyszenie Filmowców Polskich, Warszawa, Polska / 1991

WYRÓŻNIENIE za film Collage pędzlem malowany, Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowanych  Huesca / 1990

NAGRODA PRZEWODNICZĄCEGO KOMITETU KINEMATOGRAFII w dziedzinie filmu animowanego, za zdjęcia do filmu Epizod / 1989

NAGRODA ZA OPRAWĘ PLASTYCZNĄ (wspólnie dla reżysera i operatora) za zdjęcia do filmu w reżyserii Hieronima Neumanna Zdarzenie,  Ogólnopolski Festiwal Filmów Krótkometrażowych, Kraków / 1988

NAGRODA PRZEWODNICZĄCEGO KOMITETU KINEMATOGRAFII w dziedzinie filmu animowanego – za zdjęcia do filmu w reżyserii Hieronima Neumanna Zdarzenie / 1987

NAGRODA ZA ZDJĘCIA do filmu Na dnie szafy,  Ogólnopolski Festiwalu Filmów Krótkometrażowych, Kraków, Polska / 1985

Pin It on Pinterest